Den mektige Bøyabreen

I Fjærland i Sogndal finner du den spektakulære Bøyabreen, som kommer ned i Bøyadalen. Breen er en av fjordarmene til Jostedalsbreen, og du kan enkelt se den fra hovedveien. Veien går helt opp til breen, og er lett tilgjengelig med bil. Dersom du kommer for å se breen på nært holdt kan du besøke Brævasshytta for en matbit, eller lære mer om norske isbreer på Norsk Bremuseum og Ulltveit-Moe senter for klimaviten. Det finnes også benker ved breen, der du kan spise medbrakt mat og se på breen. Dette er med andre ord et perfekt stopp på din norgesferie!

Brævasshytta

Rett ved Bøyabreen ligger den flotte Brævasshytta. Det er sitteplasser både ute og inne. Fra kaféen i hytta kan du se på breen gjennom panoramavinduene, mens du nyter en god kopp kaffe. Her kan du også nyte norsk tradisjonsmat som sosekjøtt, hjortekjøttkaker og rømmegrøt, laget av lokale ingredienser. Hytten holder åpent i sommersesongen, og serverer frokost, lunsj og middag. Du kan også bare nyte en kopp kaffe og kanskje et kakestykke dersom du ønsker det. Her finner du også en liten suvenir-butikk. Spisestedet har parkeringsplasser, og er barnevennlig. Dette er med andre ord det perfekte stedet å nyte en mektig naturopplevelse!

Norsk Bremuseum og Ulltveit-Moe senter for klimaviten.

På Norsk Bremuseum & Ulltveit-Moe senter for klimaviten kan hele familien lære om breer og klima gjennom den spennende og interaktive utstillingen. På museet kan du lære om samspillet mellom natur og mennesker gjennom film, interaktive modeller og eksperimenter du kan utføre selv – på ekte bre-is! Du utforsker temaer som hvordan breer blir dannet, hvordan de former fjordene, og om hvorfor isbreene er viktig for moderne klimaforskning. Videre kan du også besøke Ulltveit-Moe senter for klimaviten, der du drar på en opplevelsesreise fra da atmosfæren ble til, via siste istid, fram til år 2100. Fra museets tak kan du se den storslåtte utsikten til breene og landskapet de har formet.

Aktiviteter i nærheten av Bøyabreen

Dersom du tar turen til Frøyland for å se den spektakulære Bøyabreen, er det flere aktiviteter du kan delta på. Du kan for eksempel ta et fjord cruise med Fjord sightseeing på Fjærlandsfjorden fra Balestrand. Da får du oppleve fjordlandskap, Bøyabreen og et besøk til Norsk Bremuseum. Turen har en varighet på ca. 9 timer. Det finnes også en rekke guidede turer i området, der du kan oppleve Bøyabreen og den fantastiske naturen rundt. Det er også mulig å være med på brevandring i området, dog ikke på selve Bøyabreen. Bokbyen i Fjærland er også verdt et besøk, med et titalls bok-utsalg og over 200 000 brukte bøker.

Vil du overnatte ved breen?

I Fjærland finner du to flotte trehotell, ikke så langt fra Bøyabreen. Om du kjører i ca. 10 minutter kommer du til Mundal, der ærverdige Hotel Mundal og Fjærland Fjordstove Hotell ligger. Hotellene ligger idyllisk til i Sognefjorden, og de har fjord, fjell og bre som nærmeste naboer. Det finnes også campingmuligheter. Rett i nærheten av Norsk bremuseum finner du Bøyum camping, som er vakkert plassert under 1 000 meter høye fjell. Her kan du leie hytte, og det finnes også plass til bobil, campingvogn og telt, samt at det finnes et servicebygg med blant annet dusj, toalett, kjøkken og vaskemaskin.

Hvordan kommer du deg til Bøyabreen?

Det enkleste er helt klart å ha egen bil. Dersom du kommer fra Sogndal er det omtrent en halv times kjøretid. Fra Bergen kjører du til Bøyabreen på ca. 5 timer, og det tar mellom 6 og 8 timer fra Oslo via Lærdal. Det er også muligheter for å komme seg til Bøyabreen med kollektiv transport. Fjord- og brecruise-ruta på Fjærlandsfjorden går mellom Fjærland og Balestrand i sommermånedene, og passasjerbåten har korrespondanse til Sogndal/Flåm og Bergen. Dersom du kommer med passasjerbåten kan du ta brebussen fra museet videre opp til Bøyabreen. I høysesongen er det også en engelsktalende guide om bord i bussen.